Ο ΣΚΛ στην περίοδο του Covid19

//Ο ΣΚΛ στην περίοδο του Covid19
102708054_1955133884616674_6098991729417912320_n

Ο ΣΚΛ στην περίοδο του Covid19

Όταν όλοι ήμασταν κλεισμένοι σπίτια μας και νομίζαμε ότι όλα είχαν σταματήσει κάποιοι απλά συνέχισαν να κάνουν το καλύτερο που μπορούσαν.
Έτσι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας είναι στην ευχάριστη θέση να μοιραστεί με όλους σας κάποια από όσα κατάφερε:
Οργανώσαμε εξ αποστάσεως και καταστήσαμε λειτουργικές τις παρακάτω τρεις ομάδες :

1. Ομάδα Διοικητικού Συμβουλίου
2. Ομάδα Εθελοντών Γραφείου
3. Ομάδα Εθελοντών Νοσοκομείων

Καταφέραμε να σχεδιάσουμε, οργανώσουμε και υλοποιήσουμε δωρεά ειδών ατομικής προστασίας (20.000 ζεύγη γαντιών latex και νιτριλίου καθώς και 2.000 μπλούζες non woven και στα δύο νοσοκομεία της πόλης μας) όταν αυτά βρίσκονταν σε έλλειψη.

Από τις 14 Μαρτίου τέθηκαν στη διάθεση όλων των συμπολιτών μας , και όχι μόνον, οι αριθμοί δυο κινητών τηλεφώνων που απαντούσαν 24/7, σε κάθε ερώτηση/πρόβλημα που αφορούσε τους ασθενείς με νεοπλασματικές νόσους, τους φροντιστές και τα μέλη των οικογενειών τους. Απαντήθηκαν συνολικά 252 κλήσεις.
Διατηρήσαμε ανοιχτή και συνεχή τη γραμμή επικοινωνίας μας με τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων μας και την 5η ΥΠΕ, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς μας.

Καταφέραμε να βοηθήσουμε νεαρό ασθενή με καρκίνο εγκεφάλου στην θεραπεία του, η οποία παρασχέθηκε εντελώς δωρεάν από τον Καθ. Ακτινοθεραπείας, κ. Γεώργιο Κύργια και το ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

Δώσαμε τη δυνατότητα σε όποιον είχε ανάγκη να πραγματοποιήσει μέσω skype ή τηλεφώνου ατομικές συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης με τους εθελοντές ψυχολόγους μας : Κέλλυ Αγοραστού, Ειρήνη Μακρίδου, Τόνια Σκλάβου και Νίκο Τσουγένη.
Λειτουργήσαμε σταθερά μέσω βιντεοκλήσεων τις δυο ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης των μελών μας με την εθελόντρια ψυχολόγο μας κα Ειρήνη Μακρίδου. Διενεργήθηκαν ήδη 12 ομαδικές συνεδρίες και συνεχίζουμε.
Διοργανώσαμε σε εξωτερικούς χώρους τρεις συναντήσεις των εθελοντών μας.
Υλοποιήθηκαν δυο εποπτείες των εθελοντών του γραφείου και των νοσοκομείων μας, με τις εθελόντριες ψυχολόγους μας κα Κέλλυ Αγοραστού και Τόνια Σκλάβου.

Επικοινωνήσαμε κάθε επίσημη οδηγία που δόθηκε από την Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Υπουργείο Υγείας και τον Π.Ο.Υ, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνήσαμε χρήσιμες και απλές οδηγίες για την άυλη συνταγογράφηση.
Επικοινωνήσαμε κάθε επίσημη και επιστημονικά τεκμηριωμένη οδηγία/πληροφορία της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ) και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας (ΕΕΑΟ) παράλληλα με τις θέσεις της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Ογκολογίας (ΕΕΧΟ) για την Ογκολογική Χειρουργική εν μέσω της πανδημίας.

Συμμετείχαμε στην έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που σε συνεργασία με την Ένωση Επαγγελματιών Ψυχιάτρων Ελλάδας αποσκοπούσε στην εξειδίκευση οδηγιών για την αντιμετώπιση του στρες και το μετριασμό των καταστροφικών αντιλήψεων, που προκαλεί η Πανδημία του Κορωνοϊού στους πολίτες της χώρας μας, ώστε να καταστεί καλύτερη η αποτύπωση των προβλημάτων αυτών.
Συμμετείχαμε στην Πανευρωπαϊκή έρευνα με θέμα “Απόψεις και θέσεις Ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο κατά την περίοδο της Πανδημίας του COVIT-19” που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου ESGO-ENGAGE σε συνεργασία με το Κ.Ε.Φ.Ι. και την ομάδα ασθενών με Γυναικολογικό Καρκίνο “Εριφύλη” Κ.Ε.Φ.Ι. .

Ενημερώσαμε για όλες τις κοινωνικές δομές του Δήμου Λαρισαίων και τα προγράμματα αυτών όπως: Βοήθεια στο Σπίτι, Συσσίτιο, Λευκό ταξί, Παντοπωλείο, γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.
Προωθήσαμε τις παραγωγές των πολιτιστικών δομών του Δήμου Λαρισαίων, τα προγράμματα εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και ψυχαγωγικά προγράμματα για όλη την οικογένεια.
Προωθήσαμε την παρακολούθηση όλων των webinars που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν αυτό το διάστημα με θέμα τον Covid-19 και τον Καρκίνο.

Συμμετείχαμε στο video των Φαρμακευτικών Συλλόγων Θεσσαλίας με στόχο την ανάδειξη της αξίας και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.
Ενημερώσαμε υπεύθυνα μέσα απο συνεντεύξεις μας σε τηλεοπτικά δίκτυα για την λειτουργία των ογκολογικών και ακτινοθεραπευτικών τμημάτων των νοσκομείων μας εν μέσω της πανδημίας.
Επικοινωνήσαμε διαδικτυακά το ενημερωτικό φυλλάδιο του Συλλόγου μας σχετικά με τον Καρκίνο του Δέρματος με αφορμή το σχετικό μήνα πρόληψης.
Σχεδιάσαμε και δημοσιεύσαμε τα επόμενα δυο νέα ενημερωτικά φυλλάδιά μας, που προσθέσαμε αυτό το διάστημα στη «βιβλιοθήκη» του Συλλόγου μας, με την βοήθεια του γραφίστα κ. Γιάννη Πέτρου, με θέμα τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ενώ ετοιμάσαμε ήδη και τα επόμενα δύο για τον καρκίνο του παχέως εντέρου και των όρχεων.

Προχωρήσαμε την έρευνά μας σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες η οποία ξεκίνησε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη.
Εκπαιδευτήκαμε πάνω στη: «Διαχείριση άγχους εν μέσω Covid-19» από την Social Dynamo του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Εκπαιδεύσαμε όλους τους εθελοντές που παρέχουν διοικητική υποστήριξη στο σύλλογό μας μας ούτως ώστε αυτοί πλέον να είναι σε θέση να επανέρθουν κανονικά στα καθήκοντα και την προσφορά τους στο ΣΚΛ, με απόλυτη ασφάλεια τόσο για τους ίδιους όσο για και όσους από σας πλέον είναι ανάγκη να μας επισκεφτούν στα γραφεία μας, τηρώντας πάντοτε τις σχετικές οδηγίες και επιταγές της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας.

Και το κυριότερο!
Μείναμε όρθιοι, υπεύθυνοι, αισιόδοξοι, ενωμένοι και δημιουργικοί χάρη στην υποστήριξη όλων σας, μια υποστήριξη που βρήκατε χίλιους τρόπους να μας την εκφράσετε δίνοντάς μας το πιο σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουμε και φυσικά
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email