Κάστορας, κάστορες και CaStories

Με το όνομα αυτό είναι γνωστό το ένα αστέρι από τα δύο του αστερισμού των Διδύμων. Το άλλο είναι ο Πολυδεύκης. Κάστορας και Πολυδεύκης, οι Διόσκουροι αλλιώς, στην μυθολογία ήταν παιδιά του Δία και της Λήδας και αδέρφια της Ωραίας Ελένης. Ήταν θεοί του φωτός και προσωποποιούσαν την γενναιοψυχία, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή. Στην Αρχαιότητα τους θεωρούσαν προστάτες και σωτήρες των θνητών.

Κάστορας είναι όμως και το συμπαθέστατο ζωάκι που όλοι γνωρίζουμε. Ένα από τα πιο επίμονα και εργατικά πλάσματα του ζωικού βασιλείου. Ο  κάστορας είναι ένας ακούραστος και ικανός μηχανικός κι αρχιτέκτονας της φύσης που χρησιμοποιεί όλα τα υλικά, πέτρες, ξύλα, λάσπη, που μπορεί να βρει στο περιβάλλον που ζει. Η προσπάθειά του είναι εξαιρετικά επίπονη αλλά αν χρειαστεί μπορεί να κόψει και να μεταφέρει ένα ολόκληρο δέντρο μέσα σε μια νύχτα. Μαθαίνει να αναπνέει κάτω από το νερό κι αυτό τον κάνει δεινό κολυμβητή.

Αν χρειαστεί σκάβει ολόκληρα κανάλια για να μεταφέρει όσα βρίσκει  εκεί που πρέπει προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτό που θέλει. Ξέρει να στηρίζει την κατασκευή του, να σφηνώνει κλαδιά στον πυθμένα μεγάλων ποταμών. Στήνει αναχώματα αντίθετα στη ροή τους. Κλείνει και ασφαλίζει το χώρο του. Επιβλέπει με προσοχή και επισκευάζει κάθε ρωγμή και κάθε βλάβη. Και κάπως έτσι καταφέρνει να δημιουργήσει μια μικρή γαλήνια λίμνη πίσω από περίτεχνα προστατευτικά φράγματα αντίθετα στη ροή των ποταμών όπου εκεί πια χτίζει την ασφαλή φωλιά του.

CaStories

Είναι μια σύνθετη λέξη που προφανώς δεν υπάρχει. Την σκέφτηκα όταν δημιουργούσαμε το site. Όπως όλοι σας έτσι κι εγώ έμαθα από πρώτο χέρι  κάποια στιγμή τι σημαίνει Ca. Και όπως πολλοί από σας, έτσι κι εγώ, είχα και ήθελα να πούμε  και να μοιραστούμε όχι μία αλλά πολλές περισσότερες ….Stories.

Όσοι από σας λοιπόν έχουν την γενναιότητα, την τόλμη, την ευγένεια και την αρετή του Κάστορα (και του Πολυδεύκη) και θέλουν στο μέτρο που μπορούν ως μικροί θεοί φωτός να προστατέψουν και να σώσουν κάποιους άλλους.

Όσοι σαν μικροί επίμονοι, επιδέξιοι κι εργατικοί κάστορες βάλαμε τα δυνατά μας και με όσες δυνάμεις είχαμε, καταφέραμε να φτιάξουμε με όσο «δύσκολα» υλικά κι αν βρήκαμε μπροστά μας, φράγματα σε ποτάμια ορμητικά για να χτίσουμε  προστατευτικές φωλιές ασφαλείς για μας και τους αγαπημένους μας.

Όλοι όσοι αγαπάνε τις ιστορίες καλώς να έρθουν κοντά μας.

Ca Stories είναι η φωνή που δίνουμε  και το φως που ρίχνουμε στα πιο σκοτεινά παραμύθια μας.

 

Ιωάννα Καραβάνα

Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας