1ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Exercise is Medicine”: Η σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων.

///1ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Exercise is Medicine”: Η σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων.
435263985_10228030620205866_6823374868283887317_n

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Exercise is Medicine”: Η σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων.

Τίτλοι τέλους για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο “Exercise is Medicine”: Η σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων, που πραγματοποιήθηκε Σάββατο και Κυριακή, 6 και 7 Απριλίου 2024, στο Αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο “Exercise is Medicine – Greece”, με ειδικό συμβολισμό κατά το διήμερο που τιμώνται διεθνώς η «Παγκόσμια Ημέρα Σωματικής Δραστηριότητας» (6 Απριλίου) και η «Παγκόσμια Ημέρα Υγείας» (7 Απριλίου).

*Το Εθνικό Κέντρο ”Exercise is Medicine – Greece” είναι μέλος του διεθνούς δικτύου με την επωνυμία ‘‘Exercise is Medicine – Global’’ το οποίο συστάθηκε από τον μεγαλύτερο παγκοσμίως μη κερδοσκοπικό οργανισμό Αθλητικής Επιστήμης και Αθλητιατρικής (American College of SportsMedicine) και την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association), στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 40 χώρες από όλο τον κόσμο.

Στόχος του εν λόγω διεθνούς δικτύου ήταν η προώθηση της σωματικής άσκησης στο γενικό πληθυσμό και η ενσωμάτωσή της στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών/μελών.

Το μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Εθνικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί τον εκπρόσωπο της χώρας μας στο ανωτέρω διεθνές δίκτυο, στοχεύει στην προαγωγή στον ελληνικό πληθυσμό, των επιστημονικά επιβεβαιωμένων οφελών της σωματικής άσκησης στην υγεία, με σκοπό την πρόληψη νόσων και τη συμβολή στη θεραπεία τους και στοχεύει στην προαγωγή της άσκησης και την ενσωμάτωσή της στην κλινική πρακτική, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση του κόστους της στους Έλληνες πολίτες.

Στο πλαίσιο αυτό, σκοπός του 1oυ Πανελληνίου Συνεδρίου “Exercise is Medicine” ήταν να αναδείξει τη σπουδαιότητα της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων, μη μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Το συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των Τ.Ε.Φ.Α.Α. της χώρας και φιλοξένησε διακεκριμένους ομιλητές και συνέδρους από όλη την Ελλάδα, προσκεκλημένους ομιλητές παγκοσμίου κύρους στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής της άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς και εξέχοντες θεσμικούς εκπροσώπους του παγκόσμιου δικτύου Exercise is Medicine.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν οι σημαντικότερες επιστημονικές εξελίξεις και τα σύγχρονα ερευνητικά και κλινικά δεδομένα που αφορούν στο ρόλο της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νόσων, με ενδεικτικές θεματικές την εφαρμογή της άσκησης σε καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, αναπνευστικές παθήσεις, νευροεκφυλιστικές νόσους και στον καρκίνο.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν εμπλουτισμένες με ειδικά κλινικά φροντιστήρια, ενώ παράλληλες δράσεις/εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν προσυνεδριακά σε όλη τη χώρα.
Το 1o Πανελλήνιο Συνέδριο “Exercise is Medicine”, παρείχε εξειδικευμένη γνώση στους συνέδρους και αποτέλεσε πεδίο ευρύτερου διεπιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου για την αξιοποίηση της σωματικής άσκησης στην υγεία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου ανταποκρινόμενη στην τιμητική πρόσκληση του Προέδρου Α. Φιλίππου και της Οργανωτικής Επιτροπής να συμμετάσχει στο Συνέδριο, υποστήριξε τη μεγάλη αυτή προσπάθεια, η οποία απηχεί και τις δικές μας αντιλήψεις αλλά και δυναμικές προσπάθειες ανάδειξης της σημασίας και της ένταξης της άθλησης στην πρόληψη και στη θεραπεία των ασθενών με νεοπλασματικές ασθένειες, που πραγματώνεται με προγράμματα αθλητικών δράσεων που η ΕΛΛΟΚ ενεργεί, τόσο η ίδια σε πανελλήνιο επίπεδο μέσω ειδικών (εξ αποστάσεως αλλά και διά ζώσης) προγραμμάτων άθλησης (yoga, tai chi κ.α) ενώ παράλληλα το ίδιο ενεργούν ανά την επικράτεια και πολλά από τα Μέλη μας, που αποτελούν οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις ασθενών με καρκίνο, οι οποίες έχοντας αναγνωρίσει τη σημασία της άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία, υλοποιούμε με επιτυχία αντίστοιχα προγράμματα σε τοπικό επίπεδο.

(Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δυναμικά παρών και σε αυτό το Συνέδριο!!

Η περηφάνια μου για τον τόπο μας και τους επιστήμονές μας συνεχίζεται!!!)

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email