«Πρώιμος Καρκίνος του Πνεύμονα – Υπάρχει δυνατότητα για ίαση?»

///«Πρώιμος Καρκίνος του Πνεύμονα – Υπάρχει δυνατότητα για ίαση?»
343093394_632868458700752_1784690711916008547_n

«Πρώιμος Καρκίνος του Πνεύμονα – Υπάρχει δυνατότητα για ίαση?»

Στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λαρισαίων χθες Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Πρώιμος Καρκίνος του Πνεύμονα – Υπάρχει δυνατότητα για ίαση?» η οποία οργανώθηκε από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Λάρισας σε συνεργασία με την Πνευμονολογική και Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝΛ, υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων την οποία και ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή της.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες κ. Κων/νος Γουργουλιάνης Καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛάρισας, κ. Αθανάσιος Κωτσάκης Καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας & Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛάρισας, κα Χρυσή Χατζόγλου Καθηγήτρια Φυσιολογίας, Υπεύθυνη Ιατρείου διακοπής καπνίσματος της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΛ, κα Ελένη Καρέτση, Επιμελήτρια Α’, της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝΛ, και ο κ. Κων/νος Τσαπακίδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιμελητής Β’ στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική του ΠΓΝΛ ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους από το κάπνισμα (ενεργητικό/παθητικό), τις μεθόδους διακοπής του και τη λειτουργία του ιατρείου διακοπής καπνίσματος που λειτουργεί στο ΠΓΝΛ (κάθε Τρίτη), τη σχέση του καπνίσματος με το ενδεχόμενο εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου του πνεύμονα, ανέδειξαν τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening), σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ως προς τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του καρκίνου του πρώιμου καρκίνου του πνεύμονα, ενημέρωσαν για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και επιλογές που υπάρχουν σήμερα στην φαρέτρα των ογκολόγων οι οποίες σε συνδυασμό με το screening δίνουν τη δυνατότητα ίασης σε μεγάλο μέρος των ασθενών, το οποίο αποτέλεσε ένα πραγματικά αισιόδοξο μήνυμα για όλους μας ενώ από τη μεριά των ασθενών ο κ. Ιωάννης Μπουρονίκος, μέλος Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας μοιράστηκε την εμπειρία του από το δικό του ταξίδι στη νόσο απο τη στιγμή της διάγνωσης έως σήμερα.

Τόσο κατά την διάρκεια των εισηγήσεων των εκλεκτών εισηγητών & εισηγητριών της εκδήλωσης όσο και στο τέλος της το κοινό είχε τη δυνατότητα να απευθύνει ερωτήσεις αλλά και να συζητήσει μαζί τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Ι.Μ. Λαρίσης & Τυρνάβου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας κ. Βασίλης Πινακάς, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής του Δ. Λαρισαίων κα Ρίτα Απρίλη ενώ τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας εκπροσώπησε η κα Ειρήνη Τζιαστούδη.

Ευχαριστούμε θερμά όσους στηρίξατε με τη συμμετοχή σας την δράση αυτή καθώς και τους εθελοντές μας που διένειμαν στους παρευρισκομένους σχετικό έντυπο ενημερωτικό υλικό, το οποίο μπορείτε όλοι να προμηθευτείτε και από τα γραφεία του συλλόγου μας, και ευχαριστούμε τη ROCHE για την βοήθειά της στην εκτύπωσή τους.

Μένουμε συντονισμένοι και υποσχόμαστε να επανέλθουμε σύντομα με νέες δράσεις που θα αφορούν την Διακοπή του Καπνίσματος με σκοπό να υλοποιήσουμε το φετινό πρόσταγμα της Παγκόσμιας Καμπάνιας για την Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μάη) , που δεσμευόμαστε να κάνουμε πρόσταγμα όλης της χρονιάς:
“Χρειαζόμαστε τροφή όχι καπνό!”

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email