Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

//Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
15-02-2021

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Οι πραγματικοί ήρωες είναι οι «μικροί» συνάνθρωποί μας ❤

Ο παιδικός καρκίνος αφορά νεογέννητα έως και άτομα ηλικίας 18 ετών. Είναι ιδιαίτερα σπάνια νόσος και αφορά μόνο 1% με 2% των περιπτώσεων καρκίνου στον άνθρωπο.

 

Ένας παγκόσμιος δείκτης επίπτωσης είναι περίπου 50 έως 200 περιστατικά ανά 1.000.000 παιδιών ετησίως. Αξίζει να ξέρουμε ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να ευθύνεται για το 10% των θανάτων κατά την παιδική ηλικία αλλά τα ατυχήματα (βλ. κακή οδική συμπεριφορά, η χρήση αλκοόλ, η μη χρήση παιδικού καθίσματος, ζωνών στο αυτοκίνητο, αφύλακτα παράθυρα, μπαλκόνια, κάγκελα στο σπίτι, η έλλειψη προσοχής σε ότι αφορά γεωργικά φάρμακα και φάρμακα που λαμβάνουν οι ενήλικες και έχουν πρόσβαση τα παιδιά κ.α) ευθύνονται για το 44%! Στις περισσότερες περιπτώσεις παιδικού καρκίνου, η ασθένεια δεν είναι κληρονομική. Φυσικά δεν είναι ούτε μεταδοτική, όπως δεν είναι μεταδοτική καμία μορφή καρκίνου. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες μορφές καρκίνου όπως είναι το Ρετινοβλάστωμα (καρκίνος στο μάτι) μικρότερο από 5% που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι συμμετέχει η κληρονομικότητα.

Το σοκ που ακολουθεί το πρώτο άκουσμα της διάγνωσης καρκίνου σε ένα παιδί είναι πολύ μεγάλο και στην πράξη δε νοσεί μόνο το παιδί αλλά ολόκληρη η οικογένεια. Διαταράσσονται οι ισορροπίες και τα δεδομένα στο οικογενειακό περιβάλλον και τα μέλη της οικογένειας καλούνται να ανασυντάξουν γρήγορα τις δυνάμεις τους και να ξεπεράσουν αυτή την απειλή για τη ζωή του παιδιού τους. Ευτυχώς η ομάδα υγείας που θα αντιμετωπίσει το περιστατικό ενός παιδικού καρκίνου αντιμετωπίζει πάντα την οικογένεια ως σύνολο, από την πρώτη ημέρα.

Σε σχέση με τους ενήλικες, η ιδιαιτερότητα του καρκίνου στο παιδί έχει να κάνει με το γεγονός ότι το παιδί είναι ένας εξελισσόμενος οργανισμός, τόσο βιολογικά όσο και ψυχοκινητικά.

Αν πρέπει να προβάλουμε ένα μήνυμα με αφορμή την 15η Φεβρουαρίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου) αυτό είναι ότι Η πρόγνωση του παιδικού καρκίνου σήμερα είναι πάρα πολύ καλή. Ειδικότερα στα παιδιά των ανεπτυγμένων χωρών η πρόγνωση είναι άριστη ενώ η αποθεραπεία και η ίαση ξεπερνάει το ποσοστό του 80%, δηλαδή 4 στα 5 παιδιά θα γίνουν εντελώς καλά.

Ο παιδικός καρκίνος νικιέται!!!!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email