Βιβλιοθήκη ΣΚΛ

//Βιβλιοθήκη ΣΚΛ
202301151256138175

Βιβλιοθήκη ΣΚΛ

Η βιβλιοθήκη μας μεγαλώνει και σας περιμένει όλους‼️‼️‼️
Πριν περίπου ένα χρόνο, μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που κάναμε στα γραφεία του Συλλόγου μας, με τον αγαπημένο μας εκπαιδευτικό, δημοσιογράφο και δεινό βιβλιοφάγο Γιώργο Τράντα, έγινε η αφορμή να δημιουργήσουμε με τη βοήθειά του στο χώρο μας, μια δανειστική βιβλιοθήκη για όλα τα μέλη και τους εθελοντές μας.
Η ιδέα φάνηκε εξαιρετική σε όλους μας, τόσο σε αυτούς που έτσι κι αλλιώς αγαπούσαν ανέκαθεν τα βιβλία όσο και σε εκείνους που δεν ήταν ως τότε το διάβασμα μία από τις αγαπημένες καθημερινές τους συνήθειες.
Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτό που καταφέραμε ήταν:
✅Να έρθουν κοντά μας νέοι άνθρωποι ως εθελοντές (αλλά και μέλη!) με αγάπη για το βιβλίο αλλά και γνώση για το πώς στήνεται σωστά μια βιβλιοθήκη!
✅Να γεμίσουμε τα ράφια της υπέροχης βιβλιοθήκης μας, ανέλπιστα γρήγορα, με την καταπληκτική βοήθεια όλων σας αλλά και χάρη στην αποδοχή που είχε σχετικό αίτημα χορηγίας βιβλίων, που απευθύναμε σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους της χώρας μας.
✅Να βοηθήσουμε και άλλες βιβλιοθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, προωθώντας σε αυτές τα βιβλία που είχαμε σε περισσότερα αντίτυπα.
✅Έγινε το διάβασμα μια πραγματικά αγαπημένη συνήθειά μας!!!!
Ο Κικέρωνας, είχε πει «αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».
Εμείς κήπο δεν έχουμε, έχουμε όμως μια τέλεια βιβλιοθήκη που είναι στη διάθεση όλων σας!
📖 Σίγουρα θα βρείτε κοντά μας ένα βιβλίο που θα σας κάνει καλή συντροφιά αλλά και γιατί όχι, να μη δοκιμάσετε να το δανείσετε σε έναν φίλο ή άνθρωπο της οικογένειάς σας που αυτόν τον καιρό μπορεί να νοσεί και να είναι υποχρεωμένος/η να περνά πολλές ώρες είτε στο σπίτι είτε στις πολύωρες θεραπείες και αναμονές μέσα στα νοσοκομεία 🙂
Και αν κάποιος αναρωτιέται τι κερδίζει κανείς μέσα από τα βιβλία, σας λέμε ότι:
👉Το διάβασμα εξευγενίζει το πνεύμα, ακονίζει τη σκέψη, οι πνευματικοί ορίζοντες διευρύνονται, η σκέψη μας ενεργοποιείται, η φαντασία μας διεγείρεται. Η απουσία εικόνων, ως απεξάρτηση από τον καταιγισμό τους που προβάλλουν τηλεόραση και διαδίκτυο, δραστηριοποιεί και δυναμώνει τον εγκέφαλό μας, αφού τον βάζει στη διαδικασία να σχηματίζει μόνος του τις εικόνες.
👉«Το διάβασμα είναι για το μυαλό, ό,τι είναι η γυμναστική για το σώμα».
👉Το βιβλίο είναι διασκεδαστικό και αγχολυτικό. Ίσως ακούγεται παράξενο. Όμως το διάβασμα από μόνο του και η συγκέντρωση στις λέξεις συμβάλλει στην καταπολέμηση του άγχους και της πίεσης της καθημερινότητας. Όταν το μυαλό ξεφεύγει από το στρες, μπορούμε να ηρεμήσουμε και να χαλαρώσουμε.
👉Όταν διαβάζουμε, ο εγκέφαλός μας ταξιδεύει σε ένα διαφορετικό κόσμο με διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτή η αλλαγή μπορεί να αποτελεί μια ανάσα για τον άνθρωπο που υποφέρει από άγχος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το διάβασμα μας επιτρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα, να χαλαρώσουμε και να ζήσουμε σε έναν άλλο κόσμο.
👉Έχει παρατηρηθεί από έρευνες πανεπιστημίων ότι η ανάγνωση πριν από τον ύπνο, μας βοηθά να κοιμηθούμε ευκολότερα και καλύτερα. Δραπετεύουμε ακόμη από την τυποποιημένη ρουτίνα της καθημερινότητας.
👉Οι άνθρωποι που διαβάζουν, κινδυνεύουν λιγότερο, συγκριτικά με τους άλλους, να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ, σύμφωνα πάντα με σύγχρονες μελέτες. Το βιβλίο βοηθά ως θεραπεία και καταπραϋντικό της ψυχής και καταπολεμά την κατάθλιψή μας (αλλά προσοχή δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία!). «Διάβασε για να ζήσεις», έλεγε ο Gustave Flaubert.
👉Τέλος το διάβασμα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους! Καλλιεργείται η ενσυναίσθησή μας. Τα βιβλία ασκούν θετική επίδραση στην ψυχοσύνθεσή μας κι εμπλουτίζουν την προσωπικότητά μας, με αποτέλεσμα να εξοστρακίζουμε αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας.
🔑Κρατάμε στα χέρια μας ένα κλειδί που με χαρά μοιραζόμαστε μαζί σας για να ανοίξουμε όλοι το σεντούκι ενός κρυμμένου θησαυρού. Μόνο που αυτός ο θησαυρός δεν είναι υλικός, αλλά πνευματικός❤️💙
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email