Έκθεση ”Τυχαίο Εύρημα”

///Έκθεση ”Τυχαίο Εύρημα”
202206260956323211

Έκθεση ”Τυχαίο Εύρημα”

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου με την παρουσίαση της εικαστικής πολυμεσικής έκθεσης, με τίτλο «Τυχαίο Εύρημα», που

εγκαινιάστηκε  στον εκθεσιακό χώρο του Wisedog, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί Μιχάλης Βακαλούλης, Μελάς Καραγιάννης (σε ποίηση Κατερίνας Βασδέκη) και Κωστής Τσιάχας, σε επιμέλεια Βαλεντίνης Μαργαριτοπούλου, με τη συμβολή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας, της δημοσιογράφου Κωνσταντίνας Καρυδάκη, του μουσικού παραγωγού Πάνου Καραΐσκου, του τεχνικού ήχου Κώστα Τηγανή και μελών του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας στο ηχοτοπίο των προσωπικών αφηγήσεων των επιζώντων.
Η νόσος συνιστά μια οδυνηρή εμπειρία και μια απειλή που αμφισβητεί κάθε βεβαιότητα, όμως αυτή η απειλή έχει και μια δύναμη αποκαλυπτική, σε βιωματικό επίπεδο, γιατί φανερώνει την αλήθεια της ατομικής και συλλογικής ύπαρξης και μετατρέπεται σε εργαλείο επαναπροσδιορισμού της ατομικότητας.
Η εικαστική εγκατάσταση του Μιχάλη Βακαλούλη «Χέρια» συμβολίζει την εξελικτική συναισθηματική αντιμετώπιση μιας δυσμενούς κατάστασης, από όπου οδηγούμαστε συναισθηματικά από το ατομικό στο συλλογικό, από χέρια μοναχικά, φοβισμένα, σε χέρια συντροφικά, τρυφερότητας και προσφοράς.
Η συμβολική και συναισθηματική εικαστική χειρονομία του αγγίγματος βρίσκεται στο επίκεντρο, με στόχο να ενώσει τους ανθρώπους και να αποτελέσει μοχλό συναισθηματικής ταύτισης.
Η συνομιλία των έργων εξπρεσιονιστικής γραφής του Μελά Καραγιάννη με τα ποιήματα της Κατερίνας Βασδέκη δημιουργούν μια παράλληλη αφήγηση που έχει ως σκοπό να εξωτερικεύσει το τραύμα της νόσου για να το οδηγήσει στην ίασή του, αλλά και να υπογραμμίσει το κουράγιο, τη δύναμη, την πίστη, την υπομονή, τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής απέναντι σε όποια δυσκολία.
Ο Κωστής Τσιάχας με τη video-εγκατάσταση αποτυπώνει τους αθέατους χώρους για το ευρύ κοινό που συνδέονται με την καθημερινότητα του αγώνα με τη νόσο, τους χώρους αναμονής, τα δωμάτια θεραπείας …μέσα από ένα άλλο βλέμμα.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email