Ημερίδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

///Ημερίδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
82274067_1823668474429883_9038168910997749760_o

Ημερίδα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Στη χτεσινή ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λάρισας από το σύλλογό μας σε συνεργασία με τον Όμιλο Animus το κοινό της πόλης μας και ιδιαίτερα ο γυναικείος πληθυσμός ενημερώθηκε για τον καρκίνο της μήτρας, για τη σύνδεση της νόσου με τον ιό HPV, για τη πρόληψη και τη σημασία του εμβολιασμού καθώς και την αξία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης της νόσου.

Στη διάρκεια της εσπερίδας τονίστηκε από όλους τους ομιλητές ιατρούς η αξία και αποτελεσματικότητα του συνδυασμού Παπ Τεστ και HPV test ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη εμβολιασμού και των αγοριών, τα οποία έστω και αν δεν νοσήσουν εντούτοις γίνονται στην πλειοψηφία τους φορείς του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων τον οποίο και μεταδίδουν στο γυναικείο πληθυσμό.
Διευκρινίστηκε ότι η χρήση προφυλακτικού προστατεύει ως ένα βαθμό αλλά δεν αρκεί καθώς ο ιός δύναται να μεταδοθεί μέσω του δέρματος και από περιοχές που το προφυλακτικό δεν καλύπτει.

Από όλους τους εισηγητές -και ενώ δεν παραγνωρίστηκε ουδόλως η αξία του εμβολιασμού ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες αυτών που σήμερα προβλέπονται και αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ- αναδείχθηκε το ακόμα μεγαλύτερο όφελος που μπορεί να υπάρξει όταν ο εμβολιασμός γίνεται σε ηλικία “παιδικότητας”, δηλαδή πριν την έναρξη οποιασδήποτε μορφής ερωτικής επαφής ακόμα και της πιο απλής.

Οι αριθμοί απέδειξαν ότι, περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους τον περασμένο χρόνο, εκ των οποίων το 44% των κρουσμάτων αποδόθηκε στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ελπίζουμε ότι έγινε απολύτως κατανοητό από όλους τους παρευρισκόμενους ότι η πρόληψη (τακτικοί έλεγχοι) και οι εξετάσεις, συντελούν στην εφαρμογή αποτελεσματικότερης θεραπείας και αυξάνουν θεαματικά τις πιθανότητες πλήρους αποθεραπείας (ίασης) της νόσου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκτός των ερωτήσεων που τέθηκαν από το κοινό, έλαβε χώρα ένας πραγματικά γόνιμος διάλογος μεταξύ του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιαννακόπουλου, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, επίσης ιατρού κ. Πινακά, του Προέδρου του Ομίλου Animus κ. Νταβέλη και της Προέδρου του ΣΚΛ κας Καραβάνα, τόσο σχετικά με πολιτικές υγείας στη χώρα μας όσο και με τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με νεοπλασματικές ασθένειες, τα οποία σχετίζονται με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, την δυσκολία πρόσβασης που αντιμετωπίζουν σε νέες θεραπείες και τεχνικές καθώς και στην παντελή απουσία εξειδικευμένων δομών ανακουφιστικής/παρηγορικής φροντίδας, ασθενών τελικού σταδίου, τόσο δημοσίων όσο και ιδιωτικών.

Το θέμα “ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και κύηση” ανέπτυξε ο κ. Ιωάννης Λουλάκης και το θέμα “πρόληψη και Εμβολιασμός” ο κ. Θωμάς Ρετσιάνης

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email