2ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος

///2ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος
Ogkologiko-2-1-ownr21gseq3qy9swrvi33m9pu80f30ychbd5leo4vk

2ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος

Το «2ο Ογκολογικό Συνέδριο Κεντρικής Ελλάδος», που διοργανώνει η Εταιρεία Κλινικής και Εργαστηριακής Έρευνας στην Ογκολογία σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην πόλη μας (15-17 Οκτωβρίου 2020, στο Ξενοδοχείο Larissa Imperial).

Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει: διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια (υποστηρικτική αγωγή, γυναικολογικό, ουρολογικό καρκίνο, καρκίνο παχέος εντέρου, καρκίνο ανώτερου γαστρεντερικού, καρκίνο κεφαλής τραχήλου, καρκίνο πνεύμονα, καρκίνο μαστού) καθώς επίσης θεματολογία για τις ογκολογικές υπηρεσίες στη Θεσσαλία και τα νομικά ζητήματα στην ογκολογία.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου στην ενότητα «Ογκολογικές Υπηρεσίες στη Θεσσαλία» την οποία συντόνιζαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας, της Ιατρικής Σχολής του ΠΘ και Διευθυντής της Ογκολογικής Κλινικής, Π.Γ.Ν. Λάρισας, κ. Κωτσάκης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Γιαννακόπουλος και ο Υποδιοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας, κ. Παπαγεωργίου , έγιναν εισηγήσεις και μίλησαν από τη μεριά των ογκολόγων ο κ. Σαλούστρος (Παθολόγος – Ογκολόγος, Επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας, Τμήμα Ιατρικής, ΠΘ), από την μεριά των ακτινοθεραπευτών η κα Ρουπακιά (Επιμελήτρια Α’ Ακτινοθεραπευτικης Ογκολογίας, Τμήμα Ακτινοθεραπείας Π.Γ.Ν Λάρισας), από την πλευρά των χειρουργών ο κ. Τεπετές (Καθηγητής Γενικής Χειρουργικής, Τμήμα Ιατρικής, ΠΘ) και από τη μεριά των ασθενών η κα Καραβάνα (Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λάρισας/Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ) ενώ έγιναν σημαντικές τοποθετήσεις από τους : κ. Πινακά (Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, Περιφέρειας Θεσσαλίας) , κ. Καραϊτιανό ( Αμ. Επίκ. Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ/Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας) , κ. Μπουκοβίνα (Παθολόγος – Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος, Ογκολογική Μονάδα, «Βιοκλινική» Θεσσαλονίκης) , κ. Κύργια (Καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Ιατρική Σχολή ΠΘ), κα Βλυχού (Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής, Τμήμα Ιατρικής, ΠΘ), κα Αποστολίδου (Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ)/Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Ασθενών με Καρκίνο (ECPC)) και κ. Κουκούλη (Καθηγητής Παθολογικής Ανατομικής, Ιατρική Σχολή, ΠΘ).

Η πρόεδρος του συλλόγου μας κα Ιωάννα Καραβάνα μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην τεράστιας σημασίας απόφαση να παρέχεται τα τελευταία χρόνια στο σύνολο των ασθενών (ασφαλισμένων και μη) πρόσβαση σε κάθε αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νοσηλεία και θεραπεία, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην μεγάλη πρόοδο που σημειώνεται στην περιφέρειά μας όσον αφορά την παροχή ογκολογικών υπηρεσιών στους ασθενείς μας, στην ανάγκη συγκράτησης όλων των ασθενών στο τόπο μας διότι το επιστημονικό προσωπικό και των δυο δημοσίων νοσοκομείων μας είναι εξαίρετο, με όλες τις υφιστάμενες αδυναμίες που ενδεχομένως υφίστανται είτε λόγω της υποστελέχωσης είτε (κυρίως) λόγω των των μη επαρκών και κατάλληλων υποδομών (έλλειψη κατάλληλων χώρων) που εντοπίζονται κυρίως στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, καλώντας ταυτόχρονα τη Διοίκηση της 5ηςΥΠΕ να επισκεφτεί επί τόπου την συγκεκριμένη κλινική/τμήμα ώστε να διαπιστωθούν ιδίοις όμμασι οι τεράστιες δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν στους χώρους αναμονής, και όχι μόνο σε αυτούς, οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρέχει τις υπηρεσίες του στο τμήμα.

Τέλος τόνισε την ανάγκη να συστρατευτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον καρκίνο φορείς ώστε να δημιουργηθούν Ξενώνες για ασθενείς τελικού σταδίου καθώς η αξιοπρέπεια είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου και αφορά όλη του τη ζωή από την αρχή έως το τέλος της, επισημαίνοντας πως η φροντίδα αυτή αποτελεί δείγμα πολιτισμού κάθε ευνομούμενης πολιτείας ενώ ζήτησε να αναπτυχθεί ο θεσμός της κατ’ οίκον νοσηλείας που θα υποστηρίζεται από τα ίδια τα νοσοκομεία.

Η εισήγησή της έκλεισε με την παράκληση να βελτιστοποιηθεί η επικοινωνία και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων ιατρικών ειδικοτήτων τόσο μεταξύ τους όσο και με και τους λοιπούς επαγγελματίες υγείας που θα πρέπει να συνεργάζονται στενά και αδιάλειπτα για την μεγαλύτερη αποδοτικότητα των υπηρεσιών που αυτοί παρέχουν και που δικαιούνται να λαμβάνουν οι ασθενείς της περιφέρειάς μας.

Στο συνέδριο συμμετείχε επίσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας κα Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, ιατρός αναισθησιολόγος στο ΠΓΝΛ, ως προεδρείο της 1ης ενότητας της χτεσινής μέρας με θέμα : Υποστηρικτική Αγωγή.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email